De mensen achter Bi+ Nederland

Voordat stichting Bi+ Nederland er was, was er de Bi-denktank, een los gezelschap van onderzoekers, beleidsmakers en activisten.

Begin 2019 bedachten een aantal leden van de Bi-denktank dat het een goed idee was om officieel een stichting te worden. Op die manier is het gemakkelijker om projecten te organiseren die het leven van bi+ mensen kunnen verbeteren.

Als organisatievorm is er gekozen voor een kerngroep, waarvan drie leden ook verantwoordelijk bestuur zijn als voorzitter, secretaris en penningmeester. Elk kerngroeplid brengt bijzondere kwaliteiten met zich mee, waardoor er teams kunnen worden gevormd op gebied van communicatie, onderzoek, ontmoeting, lobby en het uitvoeren van andere projecten.

Barbara Oud: “Ik vind het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn in onze samenleving. Voor bi+ mensen is dat vaak lastig, daar wil ik iets aan doen!”

Barbara Oud (28) geeft trainingen en werkt in projecten die te maken hebben met (seksuele) diversiteit. In Purmerend bijvoorbeeld samen met gemeente, middelbare scholen en voorlichters om de scholen veilig te maken voor LHBTI-leerlingen.

“Samen met mijn vriend heb ik een samengesteld gezin met drie kinderen, waarvan twee tieners en een baby. Als je ons op straat zou tegenkomen, zou je denken dat ik hetero ben, maar dat is dus niet zo! Ik kom veel onwetendheid tegen over bi+, en zie dat bi+ mensen het lastig kunnen hebben. Ik wil een bijdrage leveren aan een wereld waarin bi+ net zo gewoon is als hetero- en homoseksualiteit!“

Joshua Zandberg: “Ik droom ervan dat deze maatschappij niet langer meer opkijkt van welke gender/sekse je partner(s) is/zijn.”

Joshua Zandberg (34) werkt in het dagelijks leven als staflid op een behandelgroep voor zedenplegers in een tbs-instelling. Hij is vader van drie prachtige kinderen. Drie jaar geleden was hij een van de initiatiefnemers van de BiBoot tijdens Canal Parade Amsterdam en heeft afgelopen drie edities van Pride Amsterdam deze boot georganiseerd.

“Ik ben dol op celebration en hou ervan om met iets simpels als een goed feest op een boot zichtbaar te maken dat er in NL heel veel mensen zijn die van meer dan een gender houden.”

Jantine van Lisdonk: “Ik ben bi-minded geworden, omdat ik net zoals veel bi+ mensen niet wil denken en leven in hokjes.”

Jantine van Lisdonk doet onderzoek naar seksuele, gender en sekse diversiteit en werkt nu bij Rutgers. Ook houdt ze van salsa & jazz spelen.

“In mijn promotie-onderzoek ontdekte ik dat enorm veel mensen bi zijn. Waar zijn ze dan? Bi+ mensen lopen echt tegen andere dingen aan dan lesbische, homo en hetero mensen, maar hier is nog weinig aandacht voor.”

“Ik ben (nog steeds) niet bi, maar mijn vriendin wel. Ik ben bi-minded geworden, omdat ik net zoals veel bi+ mensen niet wil denken en leven in hokjes. Meer ruimte voor bi+ betekent meer ruimte voor iedereen!”

Gerrit Jan Wielinga: “Wat is er mooier en avontuurlijker dan mensen die van mensen houden?”

Gerrit Jan Wielinga (48) is schrijver en kunstenaar. Hij werkt voor COC Nederland als campaigner voor het GSA Netwerk, en als dossierhouder van de thema’s mannengezondheid en bi+. Daarnaast is hij vrijwilliger voor PrEPnu, de Hiv Vereniging en Hello Gorgeous. Hij woont met twee katten en drie goudvissen op een eiland.

“Toen ik na vele jaren als homo wel uit de kast moest komen als bi+, vielen me twee dingen op: hoe bizar, onwennig en wantrouwend mensen daarop reageerden, plus hoeveel mensen me vertelden dat ze ook bi+ gevoelens en ervaringen hebben. Vrij naar Rosa von Praunheim: niet de bi/pan/queer is pervers, maar de situatie waar die in leeft.”

Els Veenis: “Bi+’ers zijn voor de buitenwereld nogal onzichtbaar en raadselachtig. Met een tuttig of juist woest imago. Maar we floreren juist bij diversiteit!”

Els Veenis (62) is bi+ en nog veel meer. Ze had jarenlang een relatie met een man en woont nu samen met haar vriendin Corine. Els heeft haar sporen verdiend als activist, wetenschapper en beleidsmedewerker op het terrein van emancipatie. Het politieke is dus ook persoonlijk.

Hilde Vossen: “Het gaat beter, maar we zijn er nog lang niet, ook niet in Nederland.”

Hilde Vossen (zij/haar, die/hun) is mede-oprichter en coördinator van het European Bisexual Network for Activists. Ze was mede-organisator van de European Bisexual Conference in Rotterdam 2001 en Amsterdam 2016. Ze adviseert nu partijen die ook zo’n conferentie willen organiseren.

“Het verbeteren van de situatie voor bi+ mensen gaat langzaam. Het is een kwestie van lange adem. Ik doe dit werk dan ook al een tijdje. Het loont omdat ik regelmatig zie dat er methoden worden ontwikkeld om mensen de kans te geven inclusiever te zijn voor biseksuelen.”

Monique Boesewinkel: “Met mijn financiële achtergrond zorg ik voor een gezonde en professionele bi+ organisatie.”

Monique Boesewinkel is bi+ en een enthousiaste finance kanjer met een Big4 accountancy achtergrond. Zij beheerde eerder de financiën voor de European Bisexual Conference, Amsterdam 2016.

“In mijn zakelijk leven kom ik nog vaak in heteronormatieve omgevingen terecht. Door openlijk bi+ op de werkvloer te zijn vraag ik aandacht en erkenning voor bi+ mensen en creëer ik meer ruimte voor iedereen”.

Lijkt het je wat om ook bij de kerngroep te komen (we kunnen wel wat diversiteit gebruiken…) Lees dan de oproep